امروز يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۷
کد خبر: ۸۸۶
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۲
در اندیشکده واشنگتن مطرح شد؛
اهم صحبتهای جکاب لو وزیر خزانه داری آمریکا در اندیشکده واشنگتن، 29 آپریل 2015
۱- ما در خزانه داری آمریکا با همکاری کنگره و متحدان بین المللی خود توانستیم موثرترین، پیچیده ترین و خلاقانه ترین برنامه تحریمهای اقتصادی طول تاریخ را علیه ایران اعمال کنیم.

 ۲- در ابتدا عده ای در آمریکا معتقد بودند که تحریمها کارایی ندارد و کشورهای دیگر نظیر هند و چین به تحریمهای آمریکا محل نمیگذارند.

 ۳- این اعتقاد اشتباه بود و تحریمها دسترسی ایران به نظام مالی بین المللی را قطع کرد و صادرات نفت ایران را بیش از نصف کاهش داد و امکان دستیابی ایران به ذخائر ارزی خارجی و نفتی اش را کاهش داد و کاملا اقتصاد ایران را متاثر کرد.

 ۴- در نوامبر ۲۰۱۳ ما به یک توافق اولیه رسیدیم که در پی آن برنامه هسته ای ایران فریز شده و حتی به عقب بازگشت. برخی همان موقع انتقاد میکردند که این توافق موجب میشود فشار تحریمها بر ایران کاهش یابد. اما فشارها را حفظ کردیم تا ایران به تعهداتش عمل کند.

 ۵- چارچوبی که چند هفته قبل در سوئیس حاصل شد یک پایه مناسب برای یک توافق خوب است. چرا که همه مسیرهای ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را از بین برده و شدیدترین رژیم بازرسی از برنامه هسته ای در کشورها را علیه ایران اعمال میکند. در مقابل و وقتی که ایران گامهای لازم را برداشت، جامعه جهانی مجموعه ای از تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای ایران را کاهش میدهد.

 ۶- ساختار تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ایران حفظ می شود. تحریمها یکباره برداشته نمی شود. بلکه به صورت مرحله ای (در فازهای متعدد) و بعد از راستی آزمایی تعهدات ایران (از جمله بازرسیها) کاهش میابد. چرا که تحریمها ابزار ما برای حفظ فشار بر ایران و وادار نمودن آن به اجرای همه تعهداتش است. حتی تحریمها لغو نمیشود بلکه تعلیق میشود تا ساختار لازم برای بازگشت مجدد تحریمها باقی باشد. این چارچوبی است که در سوئیس توافق شده.

 ۷- کاهش تحریمهای شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران تنها وقتی است که همه تعهدات ایران راستی آزمایی شود. یعنی وقتی که سانتریفیوژها از نطنز و فردو برچیده شود و غنی سازی در فردو متوقف شود. یعنی وقتی که راکتور اراک بازطراحی شود تا دیگر نتواند پلوتونیوم تولید کند. یعنی وقتی که ذخائر غنی شده ایران از ۱۰ هزار کیلوگرم به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش یابد. یعنی وقتی که همه زنجیره هسته ای ایران تحت بازرسی فوق العاده قرار گیرد.

 ۸- بعد از اینکه اقدامات فوق انجام شد و راستی آزمایی شد، آن وقت نوبت ماست تا تحریمها را کاهش دهیم. کاهش تحریمها شامل تعلیق تحریمهای نفتی، تجاری و بانکی است. ما این کار را از طریق اختیارات رئیس جمهور برای تعلیق تحریمها انجام میدهیم. بدیهی است به این ترتیب امکان اعمال مجدد تحریمها پابرجاست. بعد از سالها نظارت بر اجرای تعهدات ایران ما میتوانیم از کنگره درخواست کنیم تا برای لغو تحریمها اقدام کند. تنها کنگره است که اختیار لغو تحریمها را خواهد داشت!

 ۹- با حفظ ساختار تحریمها به ترتیب فوق و تنها تعلیق بخشی از تحریمها دست ما برای اعمال مجدد تحریمها کاملا باز خواهد بود.

 ۱۰- رویکرد تعلیق تحریمها تنها منحصر به آمریکا نیست. کشورهای اروپایی هم خواهان حفظ ساختارتحریمها هستند تا در مقابل نقض تعهدات، امکان تحریم مجدد باقی باشد.

 ۱۱- ما حتی دنبال ساختاری هستیم تا تحریمهای شورای امنیت هم امکان بازگشت پذیری داشته باشد و برای بازگشت پذیری با سد وتوی چین و روسیه مواجه نشود!

 ۱۲- برخی از آمریکاییها و متحدان ما نگران هستند که کاهش تحریمها دست ایران برای تشدید تحرکات منطقه ایش را باز کند. ما کاملا مراقب این موضوع هستیم و متعهد میشویم که این اتفاق نیفتد. باید بدانید که تحریمهای هسته ای کاملا درهم تنیده با تحریمهای تروریستی است. به همین خاطر پولی که ایران از بابت کاهش تحریمها دریافت خواهد کرد نمیتواند برای حمایت از فعالیتهای منطقه ای اش مصرف شود.

 ۱۳- قبل از اینکه قیمت نفت کاهش یابد، یعنی در زمانی که دولت روحانی روی کار آمد وضع اقتصاد ایران خراب بود (الان با کاهش قیمت نفت وضع بدتر هم شده است). اقتصاد ایران نیازمند ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری است. بنابر این فشارها حفظ میشود و کاهش تحریمها تاثیر جدی بر اقتصاد ندارد و تنها در حدی است که کمی کسری بودجه دولت کنترل شود و کمی نرخ ارز در ایران ثبات یابد و واردات بیشتری داشته باشد.

 ۱۴- چه توافق بشود و چه نشود، ما تحریمهای خود در دو بخش حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر ایران ادامه خواهیم داد.

۱۵- هنوز توافقی در کار نیست. ما تنها زمانی توافق نهایی را میپذیریم که دو خواسته ما یعنی بازرسیهای گسترده و حفظ ساختار تحریمها برای بازگشت پذیری آن حفظ شود.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
نیازمندیها
مطبوعات و خبرگزاریها