کد خبر: ۴۷۳۰
تاریخ انتشار:۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۷:۵۹
مسئولین باید گره گشای مشکلات باشند نه اینکه با صدور قوانین و بخش نامه های متعدد رمق تولید و تجارت را از بین ببرند و هر کجا هم کم آوردیم از حربه تحریم استفاده کنند
نکر این نیستیم که تحریم صدمات زیادی به اقتصاد ما وارد کرده اما باور کنید خیلی از مشکلات منشا داخلی دارد و بلایی که ما با صدور بخش نامه ها بر سر صنعت و تجارت آوردیم فقط به خاطر تحریم خارجی نبوده است.

مشروح گفتگو با سرکار خانم سیاحی مدیر عامل شرکت صندوق توسعه صادرات غیر نفتی استان فارس و مدیر کل سابق گمرکات استان فارس : 


سرکار خانم سیاحی از اینکه دعوت کانون اسلامی فارغ التحصیلان شبه قاره هند را پذیرفتید و در این مصاحبه شرکت فرمودید تشکر می کنم.
لطفا برای مخاطبین عزیز خودتان را معرفی نمایید و بفرمائید چه مسولیت هایی تا کنون داشته اید؟

 با یاد خداوند مهربان سکینه سیاحی هستم فارغ التحصیل رشته اقتصاد، علوم سیاسی از دانشگاه بنگلور  کشور هندوستان. 
مهرماه سال 62 به عنوان کارشناس امور گمرکی به استخدام درآمدم و در دفتر تعیین ارزش گمرک ایران (تهران) مشغول به کار شدم. حدود 10 سال مسئول ارزش گمرکات استان بوشهر و پس از آن استان فارس بوده ام. حدود 3 سال معاونت امور گمرکی و سپس مدیر کل گمرکات استان فارس شدم و در سال 95 بازنشسته شدم. در اواسط سال 96 به عنوان مدیر عامل صندوق توسعه صادرات در بخش خصوصی شروع به کار کردم.

روند مسولیت های جنابعالی نشان می دهد از کارشناسی شروع کردید تا به پست اولین بانوی مدیر کل گمرک استانی برگزیده شدید آیا با توجه به گستردگی فعالیت ها در این حوزه قبول مسولیت در این سطح برای جنابعالی سخت نبود؟

زمانیکه از طرف ریاست کل گمرکات کشور بعنوان مدیر کل استان معرفی شدم متاسفانه با توجه به دیدگاه در خصوص مدیریت بانوان تعدادی از مسئولین استان مخالفت شدید داشتند و تلاش کردند که حکم اینجانب صادر نشود، که معاونت وزیر وقت موافقت نکردند و سرانجام حکم صادر گردید، اما این مخالفت ها کار من را دشوار کرد البته ناگفته نماند همانگونه که عرض کردم با توجه به  تسلط اینجانب بر امور فنی و تجربیات قبلی در این حوزه کمک بسزایی به من شد، چون همه منتظر بودند که کوچکترین نقطه ضعف را در کار ببینند که به یاری پروردگار متعال مراحل سخت اوایل مدیریت را با سر بلندی پشت سر گذاشتم و پس از آن همان دوستان در کلیه ی زمینه ها خصوصا مسائل عمرانی در کنار و یاری دهنده من بودند.

با توجه به اینکه گمرکات استان فارس نقش مهمی در فعالیت های اقتصادی و همچنین اقتصاد مقاومتی و کمک به حوزه تولید دارد در هشت سال مسئولیت مدیر کلی چه اقداماتی در این بخش انجام دادید؟

 سعی کردم با توجه به آشنایی با مسائل و مشکلات صنعت و تجارت تمام تلاشم را در جهت گره گشایی از کار مردم بکار بگیرم خصوصا صنعتگران عزیز که شاهد بودم با چه سختی تلاش می کنند تا واحد تولیدی تعطیل نشود.
شایان ذکر است دیده می شد بعضی از قوانین و مقررات هم متاسفانه  در اکثر موارد  نه تنها کمکی نمی کند بلکه بر عکس سد راه بازرگان و صنعت گران هم می شود فلذا با اعتقاد به اینکه صادرات باعث رونق تولید می شود و در جهت کمک به صادر کنندگان و تسهیل در کار صادرات، ارزیابی از کالای صادراتی در انبار صاحب کالا راه اندازی شد و اکیپی از کارمندان فنی گمرک برای سرویس  دهی صادرات  در وقت غیر اداری و همچنین روزهای تعطیل  تعیین گردیده که این امر بازرگانی استانی  را به تشویق در اظهار کالا از استان فارس نمود. در خصوص واردات هم همیشه اقدام مورد نیاز صنعت گر برای من  در اولویت قرار داشت و سعی می کردم در مقاطع مختلف با مسولیئت خودم کالا را قبل از اظهار کامل و فقط در جهت  جلوگیری از تعطیلی کارخانه در اختیار صنعت گر قرار دهم این گونه اقدامات پیامدهای زیادی را برای اینجانب داشت هر چند برایم هزینه داشت و ناگزیر شدم در مراجع قضایی پاسخ گو باشم ولی اعتقاد داشتم برای منافع عمومی، مدیر باید ریسک کند البته همه را با سر بلندی پشت سر گذاشتم چون به کاری که می کردم ایمان داشتم. یکی دیگر از اقدامات اساسی در استان فارس که تا آن وقت فقط یک گمرک تجاری وجود داشت بمنظور توسعه تجارت استان با همکاری مسولین استان در سه شهر شیراز و لار و لامرد ساختمان جدید گمرک  در دستور کار قرار گرفت. مراحل اخذ مجوزهای لازم خیلی سخت و طاقت فرسا بود ولیکن با همکاری سایر مسولین این مهم کلید خورد. در حال حاضر گمرک لار و لامرد راه اندازی شده و قابل بهره برداری بوده است  و مقرر شد گمرک شیراز نیز به صورت موقت به منطقه ویژه منتقل گردد که همین امر باعث رونق منطقه ویژه و گمرکات استان گردید.


 جنابعالی بعد از بازنشستگی به فعالیت های اقتصادی ادامه دادید و به عنوان مدیر عامل شرکت صندوق توسعه صادرات غیر نفتی استان فارس برگزیده شدید لطفا در خصوص فعالیت های این شرکت بطور خلاصه توضیح بفرمایید؟

صندوق توسعه صادرات همان طور که از نامش مشخص است وظایفش کمک به صادر کننده و رونق صادرات می باشد که متاسفانه در چند سال اخیر به دلیل مشکلات مالی دولت و سخت گیری های بخش نامه ها و قوانین نتوانسته ایم به اهداف صندوق برسیم.

در مصاحبه اخیر به روند صادرات انتقادهایی داشتید بعنوان یک فرد با تجربه و آشنا به مشکلات صادر کنندگان در خصوص موانع  صادرات و راهکارها، انتظارات خود را از مسئولین  ذیربط بفرمایید ؟

 بله همیشه در جلسات استان و مصاحبه های مطبوعاتی در خصوص وضعیت نابسامان صادرات صحبت نموده ام با توجه به تاکید چند ساله ی اخیر مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد و صنعت توقع بود که مسئولین گره گشای مشکلات باشند نه اینکه با صدور قوانین و بخش نامه های متعدد رمق تولید و تجارت را از بین ببرند و هر کجا هم کم آوردیم از حربه تحریم استفاده کنند. البته منکر این نیستیم که تحریم صدمات زیادی به اقتصاد ما وارد کرده اما باور کنید خیلی از مشکلات منشا داخلی دارد و بلایی که ما با صدور بخش نامه ها بر سر صنعت و تجارت آوردیم فقط به خاطر تحریم خارجی نبوده است. خود تحریمی ها تمام کارها را فلج کرده بی ثباتی در قوانین و بخش نامه ها سرمایه گذاران را فراری داده است. نابسامانی در نرخ ارز تجارت را فلج کرده  است در دولت قبل در خصوص برگشت ارز با صادر کنندگان کشور باعث شده که ما در بخش صادرات نیز آمار منفی داشته باشیم که امیدوارم در دولت جدید این مشکلات برطرف گردد. ارز حاصل از صادرات متعلق به کشور می باشد و باید برگردد اما روش بانک مرکزی روش کارشناسی شده ای نبود و باعث شد که ما خیلی از بازارهای هدف را که سالیان زیاد برای آن زحمت کشیده بودیم به راحتی از دست بدهیم و رقبا به راحتی جایگزین ما شدند حتی کشورهایی مانند عراق و افغانستان که  کمک های زیادی را در زمینه های مختلف به آنها کردیم برای کالاهای ایرانی تعرفه های خاصی گذاشته اند. افزایش نرخ ارز اگر مدیریت درستی می شد بهترین فرصت برای توسعه ی صادرات و ارز آوری کشور بود که متاسفانه به دلیل عملکرد نادرست این فرصت را از دست دادیم.

در پایان جا دارد یادی از همسرم، مکی مقدمی زاده، که همیشه یاور و راهنمایم در امور و یکی از عوامل موفقیت اینجانب در کار زندگی بوده است،بنمایم. یادش گرامی باد.
بدرستی از همسر گرامی آزاده سرافراز مرحوم مهندس مکی مقدمی زاده چهره ای نام آشنا برای کانون یاد کردید ایشان جزو بنیان گذران و عضو موثر انجمن های اسلامی در هند در دوران قبل از انقلاب می باشد که سابقه مبارزاتی قبل از انقلاب و خدمات  بعد از  انقلاب  و از همه مهمتر اعتقاد راسخ به اصل ولایت فقیه و ولایت مداری ایشان بر کسی پوشیده نیست و برای همیشه  یادش برای ما زنده خواهد ماند . یکبار دیگر از اینکه در مصاحبه  شرکت فرمودید بسیار سپاسگزاریم موفق و سرافراز باشید.