کد خبر: ۴۳۲۷
تاریخ انتشار:۱۹ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۴۷
استاد دانشگاه بیان کرد: با بی تدبیری و قطع ارز دانشجویی باعث فرار مغزها شده ایم

محمدحسین کریم رایزن علمی اسبق ایران در هندوستان و مشاورکمیسیون نظارت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره مشکلات دانشجویان بورسیه و غیر بورسیه دکتری بیان کرد: هر سازمان براساس نیاز خودش بورسیه‌ها را اعلام می‌کند. در رابطه با گرفتن بورسیه یا عدم نیاز و ادامه جذب بورسیه‌ها در کشور افت و خیزهای فراوانی وجود داشته است. بعد از مصوبه سال ۱۳۶۴ مجلس، هدف اصلی از جذب بورسیه در مقاطع تحصیلات تکمیلی ابتدا تأمین هیئت علمی دانشگاه‌ها و سپس صنعت و تقویت پایه‌های علمی بوده است. کمااینکه دانشگاه تربیت مدرس هم با همین هدف تأسیس شد مثل دانشگاه تربیت معلم که ۱۰۰ سال ازتاسیس آن می گذرد.

محمدحسین کریم خاطر نشان کرد: در سال ۱۳۹۳وزارت علوم اعلام کرد که نیازی به دانشجویان بورسیه نداریم و خود آنها می‌توانند جایابی شوند. کل دانشجویان بورسیه حدود ۳۹۳۳ نفر بودند که ۹۳۳ نفر از آنها اساتیدی بودند که اکثراً عضو هیئت علمی بودند و ۳۰۰۰ نفر بقیه براساس فراخوان بورسیه گرفته بودند. بیشتر اینها نخبگانی بودند که بلاتکلیف شدند حتی یکی از این دانشجویان در دانشگاهی دست به خودکشی زده بود. همه این اتفاقات در صورتی است که افزایش ظرفیت دانشجویان دکتری را آنقدر ادامه دادیم که کلاس‌های ۷ یا ۸ نفری به کلاس‌های ۲۵ یا۳۰ نفری تبدیل شده است. تقریباً دو برابر استانداردهای جهانی دانشجوی دکتری جذب کردیم. علیرغم رعایت نکردن استانداردهای بین‌المللی آموزش در جذب دانشجویان دکتری، دانشجویان بورسیه مورد نیاز ما به بهانه‌های مختلف با یک تصمیم بلاتکلیف شدند.

رایزن علمی اسبق ایران در هندوستان و شبه قاره هند افزود: در تیرماه سال ۱۳۹۴ مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاه اشاره فرمودند که در حق دانشجویان بورسیه دکتری ظلم شده است. بعد از این فرمایش مقام معظم رهبری وزارت علوم اعلام کرد که ۸۰۰ نفر از این ۳۰۰۰ دانشجو دچارمشکل بودند، بعد از ورود قوه قضاییه و سیستم نظارتی به موضوع، وزارت علوم در نهایت اعلام کرد که فقط ۴۰ نفر از این ۳۰۰۰ دانشجو واجد شرایط نبوده‌اند. اما برای بقیه دانشجویان بورسیه به آن صورت کاری انجام نداده‌اند.

استاد دانشگاه خوارزمی خاطرنشان کرد: برای حدود ۴۰۰۰ دانشجوی بورسیه دکتری تقریباً ۱ میلیارد تومان برای هر نفر هزینه شده است اما صرف نظر از هزینه دولتی بی‌حاصل، دانشجویی که بورسیه گرفته است به امید امنیت شغلی این مسیر قانونی را طی کرده است.

محمدحسین کریم مصاحبه دکتری,سنوات, آینده شغلی, مشکلات مالی و کاهش یارانه های پژوهشی را ازمهم ترین مشکلات دانشجویان بورسیه دکتری دانست واظهار داشت :مواردی اتفاق افتاده که دانشجوی ترم آخر دکتری به دلیل اینکه بورسیه اش لغو شده یا ارز مورد نیازش قطع گردیده مجبور به ظرفشویی در خارج از کشور شده یا اینکه در پمپ بنزین مشغول به کارشده است. در صورتی که این دانشجو با برنامه‌ریزی مالی و ارزی پیش‌بینی شده شروع به تحصیل نموده است ولی در حال حاضر به جای تنظیم و دفاع از رساله دانشجویی و خدمت به کشور پس از بازگشت باید به فکر تأمین نیازهای اولیه زندگی خود باشد.

وی افزود:چرا و چگونه است که برای بعضی از کالاهای مصرفی ارز دولتی تعلق می‌گیرد آن هم با قیمت ارزان و فروش کالا با قیمت بالا، اما دانشجو که سرمایه انسانی و کالای سرمایه‌ای مورد نیاز کشور است باید بدون حمایت رها شود یا اینکه بگویند ارز مسافرتی که برای گردشگران تعلق می‌گیرد ممکن است با همان قیمت به دانشجویان هم داده شود. به نظرم این گونه برنامه‌ریزی و برخورد نشانه بی‌توجهی به جوانان دانشجو و ظلم به آینده کشور است.

استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی در پایان اظهار داشت: برنامه‌ریزی یک فرآیند آگاهانه برای رسیدن به اهداف مشخص است، متاسفانه این مسئله در مورد دانشجویان بورسیه و غیربورسیه که ازارز دولتی استفاده می کنند به درستی دیده نشده است. بدون برنامه دانشجویان را بورسیه کردند و برای غیربورسیه‌ای‌ها هم کارنامه ارزی تشکیل داده‌اند اما در بدترین شرایط یا جذب بورسیه‌ها لغو شد یاارز دانشجویی قطع شد و سپس آنها را رهاکردند. بنابراین باندانم کاری و بی‌تدبیری‌ها باعث فرار مغزها شده‌ایم و یا با برخوردهای بد و غیرکارشناسی خواسته یا نخواسته با دست خود نخبگان وطن را تحویل بیگانگان داده‌ایم، اینها همه فرصت‌سوزی‌هایی بوده که صورت گرفته است. وقتی به دانشجوی بورسیه دکتری سال آخر می‌گوییم که به او نیازی نداریم یا ارز دانشجوی سال آخر را قطع می‌کنیم چه تضمینی وجود دارد که به کشورمان برگردد.


منبع:همسونیوز